‘Zakat Kepada Bukan Muslim Sekadar Pandangan,Tak Setuju Tak Apa’ – Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim akur dengan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenaan cadangan pengagihan zakat yang dikemukakan beliau sebelum ini.

“Kalau keputusan seperti mana dibuat oleh Selangor, kita patuh kerana keputusan dalam bidang kuasa majlis agama dan Sultan,” katanya ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata demikian susulan kenyataan Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menitahkan kutipan zakat hanya boleh diagihkan kepada lapan golongan asnaf, termasuk fakir, miskin dan mualaf dalam kalangan umat Islam sahaja.

Menyifatkan itu hanyalah pandangan peribadi, Presiden PKR itu berkata, cadangannya semata-mata ingin menampakkan imej Islam yang lebih baik.

“Saya dalam ucapan itu menyatakan Islam ini adalah mengenai keadilan, kasih sayang dan rahmat. Itu pandangan saya supaya benda ini dikaji, diteliti oleh mufti dan majlis agama dan diputuskan.

“Itu saja pandangan saya. Kalau diputuskan tak setuju, tak apa tapi saya menganjurkan wacana yang segar mengenai tajuk ini kerana ada pandangan-pandangan berbeza.

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Mohamad Munir Bani berkata, penegasan itu dibuat setelah menerima nasihat daripada Mufti Selangor bahawa agihan zakat kepada bukan Islam hanya dibolehkan sekiranya ia menjadi penyebab individu terbabit memeluk Islam di bawah asnaf mu’allafati qulubuhum.

Pada 30 Oktober lepas, Anwar mencadangkan institusi zakat melakukan pembaharuan dengan memperluaskan bantuan kepada orang bukan Islam.

Anwar berkata demikian pada persidangan zakat anjuran Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi politaik.com

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here