Vellfire Dan Accord Kini Kenderaan Rasmi Kerajaan Bukan Lagi Perdana

Menurut laporan Malay Mail berkaitan kontrak kenderaan yang bakal ditawarkan, kerajaan memerlukan 32 unit Toyota Vellfire untuk menteri-menteri dan pegawai-pegawai tinggi.

Ia juga memerlukan lebih kurang 3,000 Honda Accord untuk pegawai-pegawai kerajaan. Vellfire dan Accord ini akan digantikan setiap empat tahun.
Kerajaan juga bercadang untuk menggantikan 1,300 unit kenderaan penguatkuasaan (Mobile Patrol Vehicles) dalam tempoh lima tahun akan datang dan juga 8,000 unit Proton Persona dan Saga untuk kegunaan jabatan-jabatan.

Kontrak kenderaan ini dibuka untuk semua selepas kontrak 25 tahun oleh Spanco tamat hujung tahun ini.

Kontrak baharu akan berjalan selama hanya 15 tahun dan akan membabitkan 12,500 unit kenderaan dengan jumlah RM300 juta setahun, bermula selepas tahun kelima.

Syarikat-syarikat yang akan membida untuk kontrak tersebut ialah Spanco, Kumpulan Naza, Berjaya, Sime Darby, DRB-Hicom, Kumpulan Samling, Comos dan Go Auto yang menjadi wakil pengedar jenama Haval.

Tidak dipastikan samada jawatankuasa pemilihan kenderaan oleh JKR masih digunakan dalam proses pemilihan kenderaan-kenderaan kerajaan kerana kriteria-kriteria seperti penggunaan bahanapi dan kadar asap nampaknya tidak begitu ketara kepentingannya.

Kebanyakan negara-negara maju yang mempunyai jenama automotif sendiri akan menggunakan kenderaan buatan tempatan untuk ketua negara tetapi nampaknya Malaysia tidak mahu menurut konsep tersebut.

Malah, Proton Perdana yang direka khusus untuk menjadi kenderaan kerajaan juga tidak tersenarai. Tidak dipastikan samada kos pembinaan Proton Perdana terbaharu itu sudah balik modal ataupun tidak.

* Laporan asal dari Malay Mail.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi politaik.com

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here