‘Rupanya Bandar Malaysia Bukan Sepenuhnya Milik China’ – Tun Mahathir

Kerajaan Persekutuan memutuskan untuk meneruskan semula projek Bandar Malaysia, yang sebelum ini dihentikan sejak Mei 2017, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir berkata, keputusan meneruskan semula projek berkenaan dibuat selepas Putrajaya meneliti bahawa kerajaan turut mempunyai saham dalam syarikat pemaju projek berkenaan, bukan sepenuhnya milik China.

“Selepas kita lakukan siasatan, sebenarnya syarikat China hanya memiliki pegangan saham sebanyak 24%, selebihnya dimiliki syarikat Malaysia. Putrajaya pula memiliki pegangan saham sebanyak 40%.

“Disebabkan itu kita mahu kembalikan semula projek Bandar Malaysia. Kita mahu ia berjalan semula,” katanya dalam sidang media di Yayasan Al-Bukhary hari ini.

Jelas Dr Mahathir, pembangunan Bandar Malaysia tidak sepenuhnya tertumpu kepada pembangunan untuk golongan berpendapatan tinggi, sebaliknya sebanyak 10,000 buah rumah mampu milik akan turut dibina.

“Putrajaya mengalu-alukan komitmen IWH-CREC membuat pembayaran pendahuluan RM500 juta sebagai bayaran deposit asal keseluruhan sebanyak RM741 juta, yang akan dibayar dalam masa 60 hari dari tempoh kerajaan meneruskan semula projek ini.

“Bandar Malaysia akan menjadi perintis dalam pembinaan bandar terancang dan menjadi sebuah pembangunan yang berorietntasikan transit (TOD).

“Ia akan mengoptimumkan jumlah ruang kediaman, perniagaan dan rekreasi. Bahkan turut menyumbang ke arah persekitaran yang lebih hijau,” katanya.

Keputusan meneruskan projek Bandar Malaysia dibuat seminggu selepas kerajaan mengumumkan akan meneruskan projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

Dr Mahathir berkata, projek Bandar Malaysia akan memberi impak positif kepada ekonomi Malaysia dan menjadi hab global bagi menarik institusi kewangan antarabangsa, teknologi dan firma keusahawanan yang berimpak tinggi.

“Projek ini dijangka boleh menjana impak besar kepada pembangunan bandar Malaysia bagi menarik pelaburan langsung asing dan menjana nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM140 bilion.

“Tambahan pula, syarikat tenologi gergasi seperti Alibaba dan Huawei sudah menyatakan minat untuk membangunkan pusat ICT mereka,” katanya.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi politaik.com

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here