‘MB Perak Perlu Mohon Maaf Kepada Majlis Presiden PH’ – DAP Perak

DAP Perak menuntut Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu memohon maaf kepada Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) di atas keterlanjuran kata-katanya yang bercanggah dengan semangat muafakat PH.

“DAP Perak pada setiap masa mendokong muafakat PH dan percaya bahawa gabungan politik ini mampu membawa perubahan dan menjana harapan baru kepada rakyat pelbagai kaum melalui pelaksanaan manifesto PH. DAP Perak percaya mandat rakyat adalah mandat kepada PH, bukan mana-mana individu.

“Oleh itu, tingkah laku Menteri Besar Perak yang bertindak mengikut rentak pembangkang gagal menunjukkan integriti yang wajib dipamer oleh seorang pemimpin, khususnya di dalam PH,” katanya melalui kenyataan media hari ini.

Setiausahanya, Wong Kah Woh berkata, kata-kata Ahmad Faizal yang juga Pengerusi PH Perak melalui rakaman video yang tular itu amat dikesali dan sangat memalukan.

Beliau berkata, tindakannya yang mengangkat wakil pembangkang sambil memperlekehkan sahabat dalam PH tidak boleh diterima sama sekali.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas rakaman video perbualan Ahmad Faizal ketika membantu calon PH bagi Pilihanraya Kecil Parlimen Tanjung Piai, Karmaine Sardini yang tular.

Bagaimanapun, Ahmad Faizal menafikan beliau mempunyai masalah dengan DAP di Perak.

Beliau yang bercakap kepada portal berita Free Malaysia Today berkata, kata-katanya di dalam video yang tular dipetik di luar konteks.

Sementara itu, Kah Woh berkata, sebagai menteri besar dan Pengerusi PH Perak, Ahmad Faizal seharusnya menunjukkan contoh kepimpinan yang baik.

“Saya menegaskan bahawa semangat permuafakatan PH harus didokong setiap masa dan Menteri Besar Perak selaku Pengerusi PH Perak seharusnya memimpin melalui teladan bukan sebaliknya.

“Saya menggesa Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu memohon maaf kepada Majlis Presiden PH atas insiden ini,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi PKR Perak, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak menyifatkan kata-kata Menteri Ahmad Faizal itu sebagai memalukan.

Menurutnya, Ahmad Faizal tidak layak menjadi menteri besar PH jika menganggap DAP sebagai musuh di dalam kerajaan Perak.

Beliau berkata, mandat yang dikongsi bersama antara komponen PH tidak harus dipertikaikan malah sudah menjadi tugas sebagai menteri besar untuk meyakinkan rakyat akan ketelusan pakatan ini.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi politaik.com

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here