LGE Tetap Dakwa Duit Bayaran Balik GST Dicuri Meskipun PAC Nyatakan Sebaliknya

Menteri Kewangan Lim Guan Eng tetap bertegas dalam dakwaan bahawa pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) telah “mencuri” bayaran balik Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang sepatutnya dikembalikan kepada pembayar cukai.

Beliau berkata, keadaan itu mewajarkan dividen khas sebanyak RM30 bilion yang diterima kerajaan daripada syarikat minyak kebangsaan, Petronas tahun lepas.

“Saya mengambil pengecualian untuk menggunakan perkataan ‘serbuan’ kerana kami menggunakan dividen daripada Petronas untuk membayar balik GST.

“Ini pada awalnya dicuri oleh kerajaan sebelumnya kerana mereka menggunakannya dan tidak mengembalikannya kepada pembayar cukai,” katanya dalam sesi soal jawab pada Forum Bajet 2020 di sini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya moderator forum apakah jaminan bahawa Putrajaya tidak akan ‘mengganggu’ Petronas lagi.

Lim berkata, paling penting kerajaan telah membayar balik kepada peniaga dan ia tidak diperoleh mereka dalam tempoh lima tahun yang lalu.

“Tetapi kenapa ini tidak ditonjolkan sebelum ini?

“Ini tanda keyakinan yang sangat kuat terhadap komitmen kerajaan untuk menghormati janjinya,” kata beliau.

Tahun lalu, Lim mendakwa di Dewan Rakyat, pentadbiran BN telah “merompak” wang rakyat sebanyak RM19.4 bilion hasil bayaran balik GST.

Bagaimanapun Laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang dibuat untuk meneliti isu itu mendapati tidak ada bayaran balik GST yang hilang.

Sebaliknya, wang tersebut dipindahkan ke dalam Akaun Hasil Disatukan, bukannya Akaun Bayaran Balik GST dan digunakan untuk perbelanjaan operasi dan pembangunan kerajaan.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi politaik.com

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here